Evolutie van dakluiken door de jaren heen

Het gebruik van het platte dak in Nederland groeit. Daken met een gebruikstoepassing worden ook wel 'leefdaken' genoemd. De bekendste voorbeelden van leefdaken zijn het dakterras, groendak of daktuin.

De toegang tot zo'n leefdak gebeurt via een dakluik. Zo'n dakluik wordt bevestigd boven een trap, in de hal of de woonkamer van een woning.

Met de groei van het aantal leefdaken zijn steeds mooiere en betere dakluiken beschikbaar gekomen. We schetsen in het kort de ontwikkeling van het dakluik.

Dakluiken worden steeds fraaier.
Eerste generatie: functie over vorm
Bij de eerste generatie dakluiken in Nederland ligt de nadruk echt op de functie. Van oorsprong werden dakluiken vooral gebruikt als vluchtluiken. Deze dakluiken werden vrijwel altijd toegepast in de zakelijke markt. Het uiterlijk deed niet ter zake. Ze hebben bijvoorbeeld het framewerk of veren en uitzetters in beeld of de koepel is van kunststof. Niet echt iets om graag in je woonkamer of hal te verwerken.

1e generatie dakluiken, vaak geen aanwinst in de woonkamer of hal.


Tweede generatie: inspelen op vraag consumenten
Bij de tweede generatie dakluiken werd geprobeerd het uiterlijk te verfraaien vanwege de toenemende vraag naar dakbetreders in de consumentenmarkt. Gorter luiken bracht bijvoorbeeld een variant van haar dakluiken op de markt met een doorzichtige polycarbonaat plaat in plaats van een dicht deksel. Staka dakluiken kwam met een luik waarin twee glazen ruitjes waren opgenomen om daglicht in de woning te krijgen. De tweede generatie wordt nog steeds gekenmerkt door het feit dat de functionele elementen zoals de gasveren, uitzetters en elektromotoren (bij elektrische dakluiken) zich in het zicht bevinden.

Derde generatie: functioneel, veilig en mooi om te zien
De derde generatie dakluiken onderscheidt zich door een fraai uiterlijk en groot bedieningsgemak in combinatie met hoge score qua isolatiewaarde en veiligheid. Alle elektronica, openingsmechanisme en voedingen zijn weggewerkt in het frame van het dakluik waardoor geen frame of lelijke veren of uitzetters zichtbaar zijn.

Er blijft geen water op het deksel staan, wat na verloop van tijd een vieze ruit oplevert.
Hoge isolatiewaarde door de toepassing van drielaags glas.
Geen zichtbaar framewerk, uitzetters en gasveren.

3e generatie: minimal framework, maximum daylight

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.